Uitbreiding Mooy Logistics op Hazeldonk in volle gang

07-10-14_13_58_14_3286_20140528_636x464_gephotoshopt2

De uitbreiding van het logistieke centrum van Mooy Logistics in Hazeldonk (Breda) is in volle gang. Deze locatie is voornamelijk gericht als hub naar Frankrijk en overige Zuid-Europese landen en is operationeel sinds 1 januari 2009. De huidige capaciteit van het pand is 10.000 m2 met 4.500 geconditioneerde palletplaatsen en daar komt met de uitbreiding 8.500 m2 vloeroppervlakte – waarvan 3.000 m2 verdiepingsvloer – bij. “Het wordt een modern en functioneel centrum, wat op een duurzame manier wordt gebouwd door het gebruik van onder meer led verlichting. Gelukkig heeft het deze winter nauwelijks gevroren en we liggen dan ook perfect op schema voor oplevering medio april”, stelt Willem Zonnevijlle tevreden vast.


Gert Noorderink en Willem Zonnevijlle

De verdiepingsruimte in het nieuwe pand zal dienen als verwerkingsruimte waar tal van VAL-activiteiten worden uitgevoerd, zoals het verpakken, ompakken, labeling, orderpicking, etc. “Al enige jaren bieden we onze klanten alle facetten van logistieke dienstverlening van A tot Z onder één dak aan. Daarbij werken we samen met specialistische partners als IQ Packing en HDG Services om de hoogste kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen”, vervolgt Willem. “Gelukkig zien we dat deze activiteiten in een behoefte voorzien. “Vroeger vervoerden we groenten en fruit van A naar B, ondertussen zijn de transportactiviteiten complementair aan de aanvullende logistieke diensten.”

Rijpcellen en koudezone

Daarbij gaat Mooy Logistics verder dan de standaard op- en overslag. Zo bouwt het bedrijf in de nieuwbouw een aantal rijpcellen, die speciaal zijn ingericht voor het rijpen van exoten zoals mango’s en avocado’s. In eerste instantie worden er drie rijpcellen gebouwd en dit aantal valt uit te breiden naar acht. Ook krijgt de nieuwe ruimte een speciale koudezone voor zachtfruit, waarbij het fruit op een temperatuur van 2 °C in de crossdockruimte arriveert. “De vraag naar de hele berry-categorie neemt enorm toe. Vanwege de toenemende vraag gaan we er in de nieuwbouw een verpakkingslijn speciaal voor bessen neerzetten. Met deze specifieke diensten voorzien we ook in de vraag van onze inpandige partners en klantbehoeften in de markt.”

“Tot voor kort hielden we ons alleen bezig met groenten en fruit, bloemen en planten. Die producten zullen altijd zorgen voor onze belangrijkste stromen, maar we zien aanvragen vanuit de retail om ook de logistiek van andere geconditioneerde producten te verzorgen. Daarom zijn we onze productscope aan het verbreden. Die spreiding maakt ons in de basis sterker waardoor wij de seizoenspieken beter kunnen opvangen”, vertelt commercieel directeur Gert Noorderink. “Daarnaast kunnen we, sinds de toetreding van Agri-Logistiek tot onze groep, naast onze belangrijkste markten complete ladingen door heel Europa aanbieden. Verder zien we dat na de sluiting van onze locatie in Venlo het merendeel van onze klanten zijn ‘meeverhuisd’ naar Breda, dit vanwege het complete aanbod van logistieke diensten op de locatie te Hazeldonk.”

Automatisering en kostenbeheersing
“De marges in de logistiek en dan met name het geconditioneerde transport staan nog altijd onder druk. Vandaar dat we de laatste jaren een sterke focus hebben op kostenbeheersing en automatisering. Een voorbeeld is een geautomatiseerde planmodule die een voorstel voor de routes maakt. Deze is vorig jaar geïmplementeerd en gaat in 2016 fase II in. Ook hebben we Navitrans (een ERP pakket met een ingebouwd Transport Management System), gebaseerd op Microsoft Dynamics NAV, aangekocht. Dit heeft allemaal best impact op onze mensen en de werkwijze, maar is nodig om de volgende automatiseringsslag te maken”, zegt Gert. “Doelstelling is een volledig geautomatiseerde keten: van order, via planning, boordcomputer en het scannen van de CMR tot het factureren.

De vraag naar andere transportmodaliteiten is volgens Willem beperkt. “Snelheid blijft in het geconditioneerde transport een issue maar wij bieden ook intermodale oplossingen in ons pakket aan. De ontwikkelingen worden dus serieus gevolgd, mede door onze deelname aan Lean & Green waarbij het beoogde resultaat aangaande vermindering uitstoot CO² ruimschoots werd gehaald. We blijven tevens investeren in ons wagenpark bijvoorbeeld door de recente aanschaf van 30 nieuwe trailers waarvan tien Multitemp-trailers, waarbij we de koelketen met twee verschillende temperaturen nog beter kunnen beheersen voor onze klanten.”

Mooy Logistics is als standhouder aanwezig op de Fruit Logistica, hal 3.2, stand C-13

Voor meer informatie:
Gert Noorderink
Mooy Logistics
Tel: 0180-454274
gnoorderink@mooy.nl
www.mooy.nl

Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl